Depremde Sarsıntılara Karşı Koruma Sağlayan Akıllı Sistem, Binalarda Oluşan Hasara Çözüm Olabilir
Ülkemizde yaşanan deprem felaketlerinin ardından pek çok kişi oturduğu binanın sağlamlığı konusunda endişe duyuyor. Vatandaşlar yaşadıkları yeri depremden güvenli hale getirmek için neler yapabileceklerini araştırıyor. Depreme dayanıklı binalar inşa etmek uzun ve maliyetli olurken, deprem riski taşıyan ülkemiz için daha kolay ve uygulanabilir formüller hayat kurtarıcı olabilir. Bunlardan biri de ISAAC tarafından geliştirilen akıllı sistem teknolojisidir.
Peki, akıllı sistem teknolojisi binalarda nasıl bir koruma sağlıyor ya da nasıl uygulanıyor, birlikte bakalım…
Kaynak:https://twitter.com/kaangulten/status…
Ülkemizde Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye’nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğu konusunda bir kez daha kötü bir deneyim yaşadık.
Uzmanlar, depremin olduğu günlerde “Deprem değil bina öldürür” sözlerinin altını çizdi.
Ülkemizin deprem açısından riskli bir bölgede olduğu düşünüldüğünde, her şehirde depreme karşı sağlam binalar yapılmasında yarar vardır.
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bilgi veren Kaan Gülten, “Aktif Kütle Sönümleyici” prensibine dayanan teknolojinin sarsıntı analizi olabileceğinden bahsetti.
Gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı sistem, makul bir oranın üzerinde bir sismik şok algıladığında otomatik olarak devreye giriyor.
Üstelik bu teknoloji ile bina üzerinde herhangi bir rastgele çalışma yapılmasına gerek kalmıyor. Bina çatısına monte edilen sistem ve cephelerin değerli noktalarına yerleştirilen ivmeölçer sensörleri ile titreşime karşı analiz yapabilmektedir.
Sistemin devreye alınması sonucunda Gülten, “Yapısal sönüm artar, bu da depremin neden olduğu yer değiştirmeleri azaltır ve yapının hasar görmesini veya çökmesini engeller.”
Sistemin nasıl çalıştığı görselde şu şekilde gösterilmiştir: