Sağlık

Ergen psikolojisi ile nasıl baş edilir?

Zübeyde ÖZLÜ – Aslı YEŞİLYURT – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
Klinik Psikolog Merve Ramazan Ergene nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda Herkese Duysun’u bilgilendirdi. Ramazan, ergen psikolojisiyle baş etmenin en önemli yolunun çocuklara sınırlar koymak ve onlara karşı daha proaktif ve anlayışlı davranmak olduğunu belirtti.

Ergenliğin zor bir dönem olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Merve Ramazan, şöyle konuştu: “Bu dönem hem ergenler hem de ebeveynleri için zor bir dönemdir. Ergenler bu dönemde kimliklerini keşfetmeye çalışırlar ve ebeveynlerin de bu dönemde çocuklarına uyum sağlamalarını bekleriz. Burada önemli olan ergenleri anlamaya çalışmaktır. Ebeveynler ergenlik çağındaki çocukları için net sonlar belirlemelidir. Dürüst olmaları gerekir, bağlantı kurmanın en yeterli yolu budur. Güvendiğinizi söylemeli ve bunu davranışlarınızla göstermelisiniz. “Sorumluluklar vermelisiniz ama elbette bu sorumlulukların ergenin yaşına uygun olması gerekir” dedi.

Ergenliğin bir numaralı sorunu haline gelen ergenlik krizi hakkında da açıklamalarda bulunan Klinik Psikolog Merve Ramazan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ergenlik krizi fiziksel, duygusal ve bilişsel açıdan büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Ergenler bu dönemde kendilerini keşfetmeye çalışırken aynı zamanda çevrelerinden de yeni şeyler öğrenirler. Daha bağımsız olma istekleri gelişir. Bu dönemde kimlik karmaşası, kaygı, öfke, depresyon gibi durumlar gözlemlenebilir. Riskli davranışlarda bulunabilirler. Önceki alışkanlıklarından vazgeçebilirler. Anne ve babasına ve çevresindekilere karşı isyankar olabilirler. “Çok fazla olmadığı sürece aslında beklediğimiz davranışlar ve durumlar bunlar.”

“AİLELER ERGENLİK ÇOCUKLARINA DAHA YAPICI BİR ŞEKİLDE YAKLAŞMALI”

Klinik Psikolog Merve Ramazan da ergenlik döneminin getirdiği gerginliklere, asi tavırlara ve en önemlisi kişinin kendisini ve çevresini yeni keşfetmeye başladığı bu dönemde ailelerin çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğine değindi. ‘Beni anlamıyorsun’ dediğinde gerçekten bir anlamı var. Anne babalar ‘Seni anlıyoruz’ deseler de yine de anlaşılmadıklarını düşünüyorlar. Bu nedenle daha anlayışlı, daha güven verici, daha sorumlu davranışlar sergilenebilir.” söz konusu.

Klinik Psikolog Merve Ramazan, ergen psikolojisiyle baş etmenin en önemli yolunun çocuklara sınırlar koymak, onlara karşı daha yapıcı ve anlayışlı olmak olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Çocuğu şımartmamalıyız. İyi niyet bir şımarıklık gösterisi değildir. Daha önce de belirttiğim gibi gençler için sınırlar koymak önemli. “Sınırları koyarsak ve aynı zamanda onları anladığımızı ifade edersek her şey daha iyi gider.” İfadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu