Gaziantep Bulgur’un Yolculuğu: Sofralara Uzanan Sıkıntılı Süreç
Türk yemek kültürünün vazgeçilmezi olan bulgurun Gaziantep’ten sofralara meşakkatli yolculuğu sıcak yaz günlerinde başladı. Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, Türkiye’nin yıllık bulgur ihtiyacının yüzde 40’ının Gaziantep’te üretildiğini belirterek, “Son dönemde sağlıklı gıdaya olan talebin artmasıyla birlikte Avrupa ve Amerika’da bulgur tüketimi artıyor. Gaziantep’ten yılda 300 bin ton bulgur ihraç ediliyor. gerçekleştiriyoruz” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen buğdaylar, hasattan sonra bulgura dönüştürülmek üzere tesislere getiriliyor. Fabrikalarda eleme işlemlerinden geçen buğdaylar, büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra geniş alanlara dökülerek güneşte kurumaya bırakılıyor. Hava sıcaklığının 45 dereceye ulaştığı Gaziantep’te bulgur güneşte kurutularak daha doğal ve lezzetli hale getiriliyor. Kurutulan buğdaylar toplanır ve 5 kat kepek makineler tarafından alınarak temizleme işleminden sonra sofralarla buluşur.
‘BULGURUN LEZZETİ GÜNEŞTEN’ Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, bulgurun meşakkatli bir üretim süreci olduğuna değindi. Sarı, bulgurun temizlendikten sonra temiz bir ortama serilerek güneşte kurutulduğunu söyledi. Aslında kapalı devre kurutma sistemleri var ama güneşte kurutulan bulgurun hem tadı hem de rengi çok farklı. temiz bir ortamda kurumaya bırakılır.Aslında kapalı devre kurutma sistemlerimiz de var ama kapalı devre kurutma sistemlerimiz de var.Doğal güneşte kuruyan bulgur tat ve renk olarak çok farklı oluyor. Yaz aylarında güneşte kurutmaya özen gösteririz.Sağlık gereği hijyenik kurallar çerçevesinde güneşte kuruturuz.Kuruduktan sonra tekrar yıkama işlemine tabi tutulur.Yüzeyinde bulunan 5 kat kepek Toplanan bulgur makinelerde üretiliyor.’TÜRKİYE’DE YILDA KİŞİ BAŞI 15-16 KG BULGUR TÜKETİLİYOR’.Kilo bulgurun tüketildiğinin tahmin edildiğini kaydetti.Bulgura olan ilginin son dönemde arttığını vurguladı. En büyük pazarın Irak olduğunu, Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve hatta Avustralya’ya bulgur ihraç ettiklerini vurgulayan Sarı, “Bulgur ülkemizin milli ürünüdür. Dünyanın her ülkesinde her dilde bulgur denir. Çünkü Türkiye’ye özgü bir ürün. Bulgur, buğdayın elenmesi, temizlenmesi, kaynatılması ve kurutulmasından sonra kabuğundan soyulmasıyla elde edilir. Bulgur ısıl işlem gördüğü ve pişirildiği için raf ömrü uzundur. Bulaşma veya bozulma yoktur. Türkiye’nin yıllık bulgur ihtiyacı 1 milyon 200 bin ton civarında. Kişi başı 15-16 kilo bulgur tüketildiği tahmin ediliyor. Gaziantep olarak Türkiye’nin bulgur ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyoruz diyebilirim. Pandemi sürecinden sonra bulgura ilgi arttı. En büyük pazar Irak pazarıdır. Ayrıca dünyanın en büyük pazarı Irak pazarıdır. Bulguru dünyanın her yerine ihraç ediyoruz. Bulguru Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve hatta Avustralya’ya ihraç ediyoruz.”‘300 BİN TON İHRACAT’
Son dönemde sağlıklı gıdaya olan talebin artmasıyla birlikte bulgura ilginin arttığını kaydeden İbrahim Sarı, Gaziantep’ten yılda 300 bin ton bulgurun ihraç edildiğini belirterek, “Bulgur nişasta içermeyen sağlıklı bir üründür. tarladan gelen buğdaylar önce elenir toz toprak yabancı maddelerden arındırılır yıkama işlemine alınır ardından haşlama işlemi yapılır yaklaşık 300 bin ton bulgur ihraç edilir Son dönemde Avrupa ve Amerika’da sağlıklı gıdaya talep arttı. Türkiye’de de bulgur tüketimi artıyor. Bunun daha da artacağını umuyoruz” dedi.